Istoricul Parohiei Șerbești

Istorie Ianuarie 20, 2013

Legenda spune că pe vremuri satul era așezat pe albia pârâului Vasluieț chiar în drumul dintre Vaslui și Iași, drum vechi de căruțe ce coincide cu șoseaua națională de astăzi. Într-un an în noaptea de Paște, pe când majoritatea oamenilor se aflau la biserică la slujba de Înviere, o armată otomană în trecere incendiază biserica și îi ucide pe toți cei prezenți. De atunci, satul s-ar fi mutat mai spre est, pe locul actual, la adăpostul a două dealuri împădurite, astfel ca o asemenea nenorocire să nu se mai repete.

Un document datat 31 martie 1423 atestă existența satului Șerbești aflat atunci în stapănirea panului Șerbea de la Vaslui, boier martor în sfatul domnesc, de la care probabil își trage și numele.

Cercetările arhelogice au scos la iveală existența unor așezări umane pe valea pârâului Șerbești, cu mult înainte ca satul să apară menționat pentru prima oară într-un document scris.

De-a lungul secolelor pământurile Șerbeștiului au trecut pe rând în propietatea a numeroși boieri. Astfel, în secolul al XVI-lea Șerbeștii intră în posesia ramurii vasluiene a familiei Miclescu.

Dintre acestia, cel care și-a pus cel mai mult amprenta în istoria obștii a fost spătarul Săndulache Miclescu, revoluționar, apropiat și susținător al lui A. I. Cuza. La puțină vreme după moartea acestuia (1877), moșia va fi înstrăinată de către fii săi.

După 1911 moșia intră în posesia lui Dimitrie Hernea.

Colonelul Ion Lambrino, fratele lui Zizi Lambrino (prima soție a lui Carol al II-lea), a fost ultimul propietar al moșiei Șerbești pe care o cumpară de la D. Hernea în anul 1940.

Vatra satului cu pamanturile din imprejurimi au fost mosia boierului Dumitru Hernea, grec de origine, care s-a ocupat si de construirea unei biserici din lut. Aceasta biserica s-a construit in anul 1923 cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”.

În anul 1970 , Biserica a fost reconstruita din caramida, s-a adaugat Pridvorul si s-a construit Clopotnita.

După cel de-al doilea război mondial, moșia de la Șerbești a fost expropriată și transformată în fermă de stat.Conacul a fost folosit o vreme ca spațiu administrativ apoi lăsat în paragină. Imediat după 1989 a fost demolat.